keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

3 tämän vuoden teemaa

Tänään kirjoitan kolmesta aiheesta, joita olemme puineet viimeisen 8kk aikana PALJON! Luulisi, että hermot olis jo menny, mutta kaiken maailman liibalaaban sijaan päätin nyt olla rehellinen.

ARVOT
Oletko ikinä pysähtynyt oikeasti miettimään mitä arvoja kannatat tai noudatat elämässäsi? Tiedän, kuulostaa jokseenkin kliseiseltä, mutta ainakin minä jouduin toteamaan, että en ole. Sen tiedän, että ne ovat hyvin itsekeskeisiä vielä. Koulutukseen, tulevaan uraan ja nykyiseen hyvinvointiini liittyviä lähinnä. Ensimmäisenä olisi hyvä selvittää itselle, mitä arvot edes tarkoittavat. Niin arkipäiväinen käsite, että sen määrittely on jo hankalaa... Jos lähtisin tätä tosissani miettimään, istuisin tässä vielä huomennakin! Sen verran moniselitteisinä ja moniin asioihin sidonnaisina näen ne. Ehkäpä vielä istun jonkun kanssa alas ja keskustelen niistä kunnolla. Toisaalta, eivätkö arvot ole jollain tasolla läsnä koko ajan? 

MOTIVAATIO
Mitä se on? Miten voi oikeasti motivoida itsensä tekemään jotain, mistä tietää olevan hyötyä, mutta joka ei ole omalla mukavuus alueella. Motivaattoreita on helppo nimetä (samoten kuin arvojakin), mutta mikä ihan OIKEASTI motivoi? Tämä on minulle ehkä yksi hankalimmista kysymyksistä, enkä siis ole löytänyt siihen rehellistä vastausta... 
Otetaanpa esimerkiksi pääsykokeisiin valmistautuminen.

1. Koulupaikan saaminen välivuoden sijaan?
No joo, mutta se on niin iso ja kaukainen ajatus ettei paljon tässä hetkessä auta. 

2. Mielenkiintoinen aineisto ja mielenkiinto alaa kohtaan?
Kyllä! Niin kauan kun riittää, että lukee kirjat kerran läpi. Miten käy nimien, vuosilukujen ja teorioiden pänttäämisen?

3. Omat, perheen ja yhteiskunnan odotukset?
Lisäävät stressiä ainakin 3 kertaisesti!

MINKÄLAINEN OPPIJA OLEN / OPISKELUTEKNIIKAT
Minkälainen olen oppijana? Kysymykseen on suhteellisen helppo vastata. Olen laiska aloittamaan, mutta aloitettuani jaksan keskittyä pitkäänkin. Opin keskustelemalla, kuuntelemalla ja tekemällä enemmän kuin lukemalla ja pänttäämällä. Pidän uusien asioiden oppimisesta, en niinkään niiden opiskelusta. Vastaan siis Huldamaiseen tapaan hyviä ja huonoja puolia, tasaisesti molempia. Joskus vaan olis kiva tietää, mikä oikeasti on totuus :D Olisiko tämä tapa motivoida itseäni? Se ei ole helppoa, mutta työ palkitaan lopulta. Et ole laiska ja hidas, vaan erilainen oppija... Ja onko sillä lopulta edes väliä minkälaisena oppijana pidän itseäni? Tuloksethan ne tässä maassa puhuu... Tosin erilaisten opiskelutekniikoiden kokeileminen on varmasti hyväksi. Senkin homman voi tehdä niin monella tapaa väärin, vaikka voisi oppia tehokkaammin ja aikaa säästäen kunhan vain löytää itselle sopivan tavan.


Hyvähän näitä on joskus pysähtyä miettimään... Alunperin tekstistä piti tulla oivaltavaan pyrkivä ja ajatuksia herättävä, mutta siitä tulikin katkera ja kyllästynyt :DD 
Jollakin tapaa mua myös hieman pelottaa, että puhun täälä nykyään vain opiskelusta! Tai ehkä en täälä, mutta ylipäänsä...  Luin eilen pitkästä aikaa jotain muuta, kun koulukirjaa... Ja tunsin oikeasti huonoa omaatuntoa!:D ei oo tervettä ei... Tule jo kesä ja huoleton Hulda!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti